História používania oleja zo semien Cameliny
Od doby Rímskej ríše až do druhej svetovej vojny olej z Cameliny bol obyčajný olejom na varenie v celej Európe, najmä v Nemecku, Škandinávii a Rusku. V Rusku mal prednosť pred ľanovým olejom, pretože lepšie chutí a má väčšiu stabilitu, a výrazne vyššiu trhovú cenu.
V polovici 20. storočia vo väčšine európskych krajín (s výnimkou Ruska, kde je stále ešte dôležitou olejninou) Camelina je postupne nahradená inými olejnatými semenami, hlavne repkou a slnečnicou, lebo ich oleje obsahujú omnoho menej omega-3 mastných kyselín. Iróniou je, že hlavným dôvodom pre ich pestovanie je, že repkový olej a slnečnicový sú ľahšie hydrogénovateľné, teda vhodnejšie pre moderný potravinársky priemysel. Dnes sme však, svedkami rastúceho záujmu o Camelinu ako vynikajúceho osiva, ktorý odolal skúške času. Okrem Ruska, kde Camelina nikdy neprestala byť zdrojom jedlého oleja, v priebehu sú rozsiahle výskumy tejto unikátnej liečivej rastliny v krajinách Európskej únii, rovnako ako v Kanade a USA.
EXTRA ĽANOVÝ OLEJ - CAMLINA SATIVA(ľaničník siaty)
- 100% rastlinný olej - extra panenský lisovaný za studena zo semien ĺaničníku siateho vyrobeného unikátnou technológiou lisovania prvého výlisku semien ľaničníka siateho
- 100 gr oleja obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 91 % nenasýtených mastných kyselín
- prírodný produkt neobsahuje konzervačné a aromatizujúce látky
- nemá žiadne vekové či časové obmedzenie na používanie, ako jeden z mála olejov ľaničníkový olej neoxiduje
- 100 g oleja z Laničníku siateho obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 90 % nenasýtených mastných kyselín
- pomer Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín /3:1/
- silný antioxidant - VITAMÍN E (tokoferol) v 110mg/100g, jeho obsah v extra ľanovom oleji patrí medzi najvyššie zo všetkých prírodných zdrojov tokoferolov
- vysoké množstvo vitamínov A, D, K, B-karotén
- vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré dosahuje 91% z nich sú polynenasýtené - asi 60%.
- vysoký obsah vitamínu E (silný antioxidant) - 90 - 100 mg /%. To je obzvlášť dôležité pre ochranu buniek pred oxidačným útoku voľných radikálov, teda zabraňuje starnutiu.
Všeobecné dostupné informácie : ľaničník siaty - camelina sativa
- Tokoferoly, steroly, kyselina olejová ovplyvňujú tkanivové dýchanie a vyvádzajú voľné radikály. Tieto mechanizmy významne zabraňujú vzniku zhubných nádorov.
- V dôsledku týchto pozitívnych účinkov pôsobí na úpravu a normalizáciu krvného tlaku.
- Zabraňuje vzniku trombov a zanášaniu ciev.
- Má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje pevnosť a pružnosť ciev, je to veľmi účinný na metabolizmus tukov , zmierňuje zápaly. Rieši problém kŕčových žíl.
- Tiež má stimulačný účinok na imunitný obranný systém, chráni pred rakovinou.
- pôsobí na ochorenia kardiovaskulárneho systému
- prevencia aterosklerózy
- výrazne znižuje cholesterol
- normalizuje krvný tlak
- stimuluje v pečeni syntézu mastných kyselín
- posiľňuje steny ciev a zvyšuje ich flexibilitu
- diétny produkt
V kuchyni:
- na zeleninové šaláty ( v studenej kuchyni)
- teplej kuchyni na varenie
Extra ľanový olej má vysokú oxidačnú stabilitu oleja a to ho robí UNIVERZÁLNYM OLEJOM NA VARENIE.
Pre porovnanie bod dymenia extra ľanového oleja teda oleja z Cameliny je 246.11ºC čiže je oveľa vyšší ako bod dymenia olivového oleja, čo je 162.78ºC.
Bod dymenia - je teplota, pri ktorej sa začne rozpadať olej na glycerol a voľné mastné kyseliny , a produkuje sa namodralý dym.
Zloženie: 100 gr oleja obsahuje 99,8 % tuku.
Dávkovanie: 3x denne kávová lyžička,
Upozornenie: prirodzená usadenina je prípustná
Výrobca: LTD "Maslenyj korol" , Viktoria , Veľký Novgorod, Moskovská oblasť. RUSKO
Olej skladujte na chladnom a temnom mieste pri teplote 5 - 25°C.
Po otvorení fľašu uschovajte v chladničke.
Upozornenie:
Všetky hore uvedené údaje slúžia pre informáciu a poučenie, nenahradzujú akúkoľvek liečbu predpísanú lekárom.
Údaje a informácie sú prevzaté z dostupných zdrojov internetu a z podkladov výrobcu v Ruskej federácii na základe dlhoročných výskumov a skúseností .